Start To Swim

Als beginner zal je geconfronteerd worden met vele uitdagingen in het leren crawl zwemmen: de verschillende fases van deze zwemslag leren, zwemmen met je hoofd in het water, en comfortabel leren ademen.  Geen nood, ons stap per stap programma met opbouwende oefeningen zal jou vlug vetrouwd maken met deze zeer efficiënte en gezonde zwemstijl.

Een beetje vastberadenheid, motivatie, in combinatie met onze kennis en coaching, zullen je beslist op weg helpen naar heerlijk baantjes crawl peddelen in het zwembad in jouw buurt.

Een mooi figuur, power en kracht, conditie, vetverbranding, souplesse, rugprogramma... Wat jouw doelstellingen ook zijn, wij zorgen voor een persoonlijke aanpak en vooral veel plezier beleven aan het zwemmen.

Start to swim crawl / freestyle.

prive zwemles crawl



Voor een strakker figuur en een goede conditie blijft zwemmen één van de topfavorieten.

Het water zorgt voor weerstand waardoor er veel meer energie moet gebruikt worden.  Het gevolg: een groter calorieverbruik.
De spieren en huid krijg...en een goede doorbloeding, waardoor baantjes trekken een uitstekend anti-cellulitemiddel is. 

Rug-en buikspieren worden hier ook aan het werk gezet, wat bij veel andere sporten niet het geval is. 
Zowel schoolslag en crawl zijn hiervoor uitstekende zwemstijlen. 

Wij helpen jou tijdens de privé zwemles verder met het verstandig opbouwen van je duurtraining of leren jou een comfortable schoolslag / crawl aan, zodat je veel plezier beleeft aan jouw work-out.




prive zwemles volwassenen

prive zwemles volwassenen

Waarom zien we eigenlijk onscherp onder water?  Als we met de ogen open zwemmen zien we onscherpe vormen die wazig zijn. 
Deze ervaring is te vergelijken met bijziendheid.  Een zwembril doet wonderen voor je zicht onder water.  Hoe kan dat?
Het heeft alles te maken met lichtbreking, het licht beweegt zich niet even snel door elke doorzichtige stof.  Wanneer het licht van het ene medium naar het andere reist, verandert het van snelheid én van richting.  Denk maar aan een rietje in een glas water, dat wel gebroken lijkt aan het wateroppervlak.
Deze redenering toegepast op ons netvlies: De lens van onze oogbol is gevuld met een vloeistof die erg op water lijkt.  Licht dat in onze ogen terechtkomt, wordt dus gebroken bij de overgang van lucht naar oog.  Omdat een oog bol is, worden alle lichtstralen in verschillende  richtingen gebroken.  Een sterk staaltje van evolutie heeft ervoor gezorgd dat  onze ogen nét zo krom zijn, dat alle lichtstralen, mooi samengebundeld, op het netvlies achteraan de oogbol terechtkomen.

Maar onder water treedt die breking nagenoeg niet op, omdat de vloeistof in je ogen ongeveer dezelfde brekingsindex heeft als het water waarin je zwemt.  De lichtstralen gaan gewoon rechtdoor en worden nooit samengebundeld tot één scherp beeld. 

Een zwembril doet niets meer dan ervoor zorgen dat lichtstralen opnieuw een lucht-vloeistofbarrière overbruggen vooraleer ze in het oog terechtkomen.  Dat is genoeg om een scherp beeld op het netvlies te laten verschijnen.

leren zwemmen volwassenen 
De angst die ontstaat bij heel wat kinderen en volwassenen heeft te maken met het feit dat je ogen en luchtwegen in contact kunnen komen met water.


Trainen kan risico's met zich meebrengen. Voordat u begint te sporten / zwemmen is het raadzaam dat u eerst een arts raadpleegt voordat u vol goede moed begint te zwemmen. 

Het is namelijk zeer belangrijk om vast te stellen hoe uw lichaam reageert tijdens het sporten.

Maximale hartslag ( HFmax ) is het hoogste aantal hartslagen per minuut ( HSM ) bij een maximale fysieke inspanning. De waarde is persoonlijk en hangt af van de leeftijd, erfelijke factoren, en het conditieniveau.  De waarde kan ook variëren afhankeling van de beoefende sport. Uw maximale hartslag kan op verschillende manieren worden bepaald:

• De meest nauwkeurige methode is uw HFmax klinisch te laten meten, doorgaans op een loopband of hometrainer, onder toezicht van een cardioloog of sportfysioloog.

• De HFmax kan ook worden geschat aan de hand van de vaak gebruikte formule:
   220 – leeftijd

De hartslag reageert op de trainingsintensiteit, afhankelijk van factoren als conditie en herstelniveaus, evenals omgevingsfactoren. Het is belangrijk op subjectieve vermoeidheidsgevoelens te letten en uw trainingsprogramma daarop aan te passen.

De training wordt verdeeld in vijf sport zones, gebaseerd op percentages van de maximale hartslag: 

start to swim
Elke sport geeft een andere fysiologische reactie, bijvoorbeeld met zwemmen.  Er bestaan sporthorloges met zone-optimizer-functie die uw sportzones aanpast aan uw persoonlijke gegevens waaronder uw hartslagvariatie.  Het adviseert een lagere dan wel hogere dan wel hogere trainingsintensiteit als weinig dan wel veel hartslagvariatie is vastgesteld. Bij het zwemmen wordt aangenomen dat de hartslag ongeveer 15 slagen lager ligt dan bij een zelfe trainingsintensiteit op het land.  Dit heeft o.a. te maken met de temperatuur (afkoeling van het lichaam is makkelijker met water dan met lucht, minder inspanning voor het hart)  en zwaartekracht ( water vermindert het effect van zwaartekracht op lichaam, het bloed in het lager gedeelte van het lichaam stroomt makkelijker naar het hart).