Voor amateurzwemmers en triatleten hebben we een verschillend zicht op de kickbeweging in vergelijking met competitiezwemmers.

Dit zal misschien verrassend klinken maar je zal niet veel propulsie ( = voortstuwende kracht ) halen uit je ‘beenkick’. Elite zwemmers met wereldklasse kicks halen slechts een beperkt voordeel uit hun beenkick.

crawl leren
Moet ik dan mijn ‘beenkick’ negeren? Nee, verre van. Nog steeds moet je oefenen op je kickbeweging zodat je een efficiënte kick ontwikkelt. Wat bedoelen we hiermee:

     - De kickbeweging zorgt voor het liften van de benen zodat je een mooie horizontale positie krijgt in het water.

     - Uw kick mag niet zorgen voor weerstand, waarmee we bedoelen dat je tenen niet naar de bodem mogen wijzen, want daardoor gaan ze slepen in het water.

- Een goede kickbeweging stuurt uw bodyrotatie aan, de kickbeweging mag deze rotatie dus niet hinderen.

- De kickbeweging kan best van een laag inspanningniveau zijn zodat het je niet uitput en het jouw energieverbruik minimaliseert.

Hoe je een optimale kick ontwikkelt leggen we even uit in volgende 4 tips:

1. Het te veel buigen van de knie is één van de meest voorkomende fouten. Hierdoor wordt weerstand opgewekt en waarschijnlijk is dit de factor waardoor je benen zullen zakken. Je kan best met een lichtjes gebogen been kicken bij de neerwaartse beweging waarbij de aanzet vanuit de heup komt.  

Omdat lopers en fietsers kracht ontwikkelen in de knie kan dit wel eens voor een probleem zorgen bij het zwemmen. Bij het teveel plooien van de knie wordt het bovenbeen een groot weerstandsvlak en dat zal je afremmen in het water. Het best is bij het zwemmen niet aan het plooien van de knie te denken, maar aan de aansturing door de heup, het lichtjes plooien van de knie volgt automatisch. De knie dient hierbij ontspannen te zijn.

2. Pointing your toes! Bij het freestyle zwemmen mogen de tenen niet naar de bodem wijzen want dit zorgt voor sleep of weerstand. Ook bij het kicken mogen ze niet naar beneden wijzen want dit zorgt ervoor dat het water voorwaarts wordt gestuwd waardoor je aanzienlijk afremt.

Kortom: strek je voet, draai je voetzolen naar binnen, en draai je knieën naar binnen, zo heb je de juiste positie.

3. Enkel flexibiliteit: veel triatleten hun enkels zijn niet flexibel genoeg om te komen tot ‘pointing your toes’. Het ideale is dat je je enkel kan strekken tot voorbij het rechte ( zie onderstaande tekening ).

crawl enkel

Als je als sportverleden fietsen hebt maar voornamelijk lopen is de kans groot dat je stijve enkels hebt. No worries! Je kan ook op de lenigheid van de enkels trainen. Overdreven flexibele enkels is dan ook weer niet goed want dit kan stabiliteitsproblemen geven bij het lopen en tot blessures leiden.

Met flippers (short fins) trainen zorgt voor een natuurlijke stretching van je enkels. Dit zal je enkelflexibiliteit bevorderen en onderhouden.

beenbeweging crawl
4. Timing: de timing van de kick is iets waar we als triatleet niet zoveel aan denken als echte zwemmers. We hebben als voornaamste:

     - 2-takt: per armcyclus 2 beenbewegingen ( = afstandszwemmen voor beginners en indermediate zwemmers )

     - 4-takt: per armcyclus 4 beenbewegingen

     - 6-takt: per armcyclus 6 beenbewegingen ( kortere afstand bijvoorbeeld sprint, of competitiezwemmers alle afstanden ).

De sleutel tot succes voor een goede timing bij 2-takt is dat wanneer de hand insteekt in het water het tegenovergestelde been een kick doet.

Welke kicks kan ik best gebruiken? Voor startend freestylers en recreanten is het niet zo belangrijk over de timing na te denken maar meer te concentreren op een aanzet van de beenbeweging vanuit de heup en de aandacht te vestigen op ‘pointing your toes’. De 2 beat kick blijft de meest economische waardoor je een lange afstand makkelijker kan volhouden.

Doe vooral wat natuurlijk aanvoelt en sta niet teveel stil bij het tellen. Maar niets houdt je tegen om de 6-takt te oefenen en als doel te hebben, deze coördinatie geeft nu eenmaal een beter en sneller eindresultaat, ongeacht de afstand die er gezwommen wordt. Het is uitermate belangrijk om extra op de benen afzonderlijk te blijven trainen, zo worden ze beter ontwikkeld en kunnen ze de coördinatie langer volhouden.

Start to swim crawl / freestyle en je zal versteld staan dat je in een korte tijdspanne een aardig stukje ‘crawl’ zwemmen. Tijdens onze prive zwemles zijn we een vol uur bezig om je op weg te helpen of om je zwemtechniek verder te verfijnen.